Sprzedawcy polecają Samsunga
11 sierpnia 2014, 10:53Badania przeprowadzone przez Kantar Worldpanel ComTech pozwalają przynajmniej częściowo wyjaśnić, dlaczego jedne firmy odnoszą sukcesy na rynku smartfonów, a innym wyraźnie się nie wiedzie.
Rosetta spotkała się kometą
7 sierpnia 2014, 11:35Po 10 latach, pięciu miesiącach i czterech dniach podróży, pięciokrotnym okrążeniu Słońca i przebyciu 6,4 miliarda kilometrów z radością informujemy, że dotarliśmy do celu - oznajmił Jean-Jacques Dordain, dyrektor generalny Europejskiej Agencji Kosmicznej. Tymi słowy poinformował świat o dotarciu sondy Rosetta do komety 67P/Czuriumow-Gierasimienko
W piwnicy Penn Museum odkryto szkielet sprzed 6,5 tys. lat
7 sierpnia 2014, 11:25Penn Museum z Filadelfii odnalazło w swojej piwnicy unikatowy szkielet sprzed 6,5 tys. lat. Pochodzi on z Ur, starożytnego miasta na południu Mezopotamii.
Liberyjskie władze pytają o lek na gorączkę krwotoczną
6 sierpnia 2014, 13:26Podanie dwójce Amerykanów eksperymentalnego niezatwierdzonego leku na gorączkę krwotoczną postawiło władze Liberii w trudnej sytuacji. Lek zastosowano na terenie Liberii prawdopodobnie bez informowania o tym miejscowych władz
Egzoszkielety w stoczni
6 sierpnia 2014, 09:05Ostra konkurencja na rynku budowy statków zachęciła jednego ze światowych potentatów – Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering Comp. Ltd. (Daewoo S&M Eng) - do rozpoczęcia testów... egzoszkieletów.
Trwałe barwienie strumieniem jonów z prostownicy
1 sierpnia 2014, 06:34Amerykańscy inżynierowie zaproponowali nową metodę trwałego zmieniania koloru włosów bez uciekania się do substancji chemicznych. Za pomocą urządzenia przypominającego prostownicę, które wykorzystywałoby skupioną wiązkę jonową (ang. Focused Ion Beam, FIB), na włosach wytrawiano by wzór (siatkę dyfrakcyjną). Dzięki temu odbijałyby one fale o określonej długości.
Picie słodzonych napojów w okresie dojrzewania źle wpływa na pamięć
31 lipca 2014, 06:20Codzienne spożywanie w okresie dojrzewania napojów słodzonych syropem kukurydzianym o wysokiej zawartości fruktozy lub sacharozą może niekorzystnie wpływać na zdolność uczenia się i zapamiętywanie informacji.
Peptydowa sekwencja eliminuje szkodliwe białka
30 lipca 2014, 13:21Bioinżynierowie z University od Washington w Seattle zaprojektowali białkowy bloker, który obiera na cel toksyczną formę przejściową, występującą podczas przekształcania normalnych białek w tworzące fibryle postaci o nieprawidłowej konformacji. Dzięki temu można by diagnozować, spowolnić, a nawet leczyć nieuleczalne dotąd choroby, np. alzheimera.
Enzymatyczny klucz do cukrzycy
29 lipca 2014, 11:42Naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Yale odkryli w jądrze brzuszno-przyśrodkowym podwzgórza enzymatyczny włącznik kontroli poziomu glukozy.
Mniejsza liczba zwierząt prowadzi do konfliktów społecznych
25 lipca 2014, 10:14Globalny spadek liczebności dzikich zwierząt wiąże się, wg ekologów, ze wzrostami w handlu ludźmi i niewolnictwie dzieci. Mniejsza dostępność zwierząt w wielu krajach sprawia, że trzeba większych nakładów pracy, by znaleźć pożywienie.